viernes, 28 de febrero de 2014

BLIK MET KNIKKERS VAN ANNE FRANK VOOR HET EERST TENTOONGESTELD




Amsterdam

Anne Frank spelend met vriendin Hanneli Goslar (rechts) op het Merwedeplein. (fotocollecties AFS Amsterdam/ AFF Basel)


Uit de collectie van de Anne Frank Stichting is voor het eerst een blik met knikkers te zien waarmee Anne Frank speelde voordat zij moest onderduiken. Dinsdag 4 februari opent Zijne Majesteit de Koning de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal Rotterdam. Het blik met knikkers is één van de 100 bijzondere voorwerpen, afkomstig uit de collecties van 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland, die verschillende verhalen van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Het blik met de knikkers en de 99 andere voorwerpen zijn van 5 februari tot en met 5 mei 2014 in de Kunsthal te zien.


De tentoonstelling bezoeken?
Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10 - 17 uur, zon- en feestdagen 11 - 17 uur, maandag gesloten. 
Sommige joodse kinderen geven hun speelgoed weg als ze zich moeten melden voor transport of gaan onderduiken. Anne Frank laat een aantal dierbare spullen achter bij haar buurmeisje Toosje Kupers, kort voordat zij op 6 juli 1942 samen met haar ouders en zus Margot onderduikt in het Achterhuis aan de Prinsengracht.  
Om half acht sloten ook wij de deur achter ons. De enige van wie ik afscheid te nemen had was Moortje, m'n kleine poesje, die een goed tehuis bij de buren zou krijgen zoals aangegeven stond op een briefje aan mijnheer Goldschmidt geadresseerd.
Anne Frank, 8 juli 1942
Buren
De buren zijn de familie Kupers, mijnheer Goldschmidt huurt een kamer bij de familie Frank. De inmiddels 83-jarige Toosje Kupers heeft Annes spulletjes altijd bewaard: een theeserviesje, een boek en een blik knikkers. Een paar jaar geleden schonk zij deze aan de Anne Frank Stichting. Het is voor het eerst dat dit blik knikkers aan het publiek wordt getoond. 
Otto Frank
Na de oorlog bracht Otto Frank een bezoek aan Toosje. Zij liet hem onder andere de knikkers zien die Anne aan haar in bewaring had gegeven. Toosje wilde ze teruggeven aan Otto, maar hij zij: 'Ze zijn voor jou als herinnering aan Anne.'


Toosje Kupers (midden) met twee meisjes. (fotocollectie Toosje Kupers)
100 voorwerpen

De tentoonstelling laat bijzondere voorwerpen zien die stuk voor stuk verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn bijvoorbeeld ook te zien: de vermommingsbril van de Nederlandse verzetsstrijdster Hannie Schaft; een opvouwbaar motorfietsje dat tijdens de droppingen van Operatie Market Garden letterlijk uit de lucht kwam vallen; een nepparachutist (een zg. Rupertpop) die de Britten gebruikten om de Duitse bezetter te misleiden; het grafkruis van de Amerikaanse piloot James M. Hansen, die neerstortte en begraven ligt op Margraten; een trui van hondenhaar, gemaakt tijdens de hongerwinter van 1944-45. 



Het blik met knikkers van Anne Frank. (foto Diederik Schiebergen)
Samenwerking

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 werken vijfentwintig oorlogs- en verzetsmusea samen aan de presentatie van 100 voorwerpen aan het grote publiek. Aan gastcurator Ad van Liempt, televisiemaker en bekend van vele publicaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, was de moeilijke taak om 95 voorwerpen te kiezen. De laatste vijf koos hij uit voorwerpen die door het Nederlandse publiek werden aangedragen. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en de BankGiro Loterij.

http://www.annefrank.org/nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2014/Februari/100-voorwerpen/

No hay comentarios:

Publicar un comentario